Circular paper pendant
Luuxoo werkt aan de ontwikkeling van circulaire lampen, het eerste prototype is de Circular paper pendant. Dit circulaire ontwerp is genomineerd voor de Desko Circular Design Award 2016. In de toekomst zijn ze verkrijgbaar via de webwinkel. Meer over deze lampen op circulicht.nl.
Circulair
Het ontwerp gaat uit van circulair design, een manier om grondstoffen in meerdere gebruikscycli in te zetten. Op deze manier is een product vanaf het ontwerp al opgenomen in een kringloop en is de ontwerper mede verantwoordelijk voor een optimale inzet van grondstoffen.
Papiervezels met zeven levens
De lampenkap is gemaakt van papier, een materiaal dat bestaat uit plantaardige vezels. Tijdens het proces van papierscheppen met papierpulp grijpen de vezels in elkaar. Eenmaal opgedroogd is een non-woven materiaal ontstaan; een stof uit één stuk. De vezels van het papier kunnen weer losgeweekt worden in water en tot wel zeven keer opnieuw gebruikt worden.
Hernieuwbare én herbruikbare vezels
De vezels voor papier kunnen op verschillende manieren verkregen worden. Oorspronkelijk werd papier gemaakt van lompen; textiel (katoen of linnen) dat zolang is gemalen totdat er alleen nog vezels van overblijven. Papier werd oorspronkelijk dus al uit restproducten gemaakt! Maar papier kan ook direct van vezels uit planten of bomen worden gemaakt. Bovendien is oud papier ook een rijkelijk aanwezige bron die vrijelijk gebruikt kan worden. Hoe dan ook, omdat het plantaardig materiaal betreft, iets dat onbeperkt aangroeit, gaat het dus om een hernieuwbare én herbruikbare grondstof.
Papier en licht, liefde op het eerste gezicht
Papier is er in soorten en maten. De verwerking, bewerking en de gebruikte grondstoffen bepalen het karakter van het papier. In dit ontwerp worden de transparante eigenschappen van papier benut. Dit levert lampen op die tot leven komen als ze aan zijn. Er ontstaat direct en indirect licht. De lamp verspreidt licht, maar onthult ook de textuur van het papier. Dit maakt de lamp tot een blikvanger, waarvan elk exemplaar uniek is. In het papier kunnen bovendien andere reststromen verwerkt worden, afkomstig van planten, voedsel of andere vezels.
Send a message
Do you have a question? Here you can send a message.